Praktijkgericht of klinisch

Bij Ortho Coaching vertrekken we vanuit de praktijkgerichte orthopedagogie. Naast die praktijkgerichte kijk, bestaat er ook zoiets als klinische orthopedagogie. Natuurlijk zijn er vooral grote gelijkenissen tussen een praktijkgericht en een klinisch orthopedagoog:

 

Zo vind je ze beide op verschillende plaatsen aan het werk: van het onderwijs tot jongerenwelzijn, gehandicaptenzorg of als zelfstandige. Ze voeren onderzoek uit om te weten wat de problematiek inhoudt, wat de oorzaak is en hoe ze de situatie kunnen verbeteren. Daarvoor kunnen ze nauw samenwerken met opvoeders, familieleden, de school, de werkomgeving, enz.

 

Het grootste verschil tussen een praktijkgericht en klinisch orthopedagoog is de gevolgde opleiding:

 

Een klinisch orthopedagoog is in het bezit van een academisch diploma in de klinische orthopedagogiek, behaald aan de universiteit. Hiervoor ontvangt een klinisch orthopedagoog een visumnummer. Klinisch orthopedagogen mogen daarom (psycho)diagnostiek uitvoeren. Zo mogen zij, bijvoorbeeld, vaststellen of iemand autisme heeft.

 

Een praktijkgericht orthopedagoog is in het bezit van een hoger onderwijs diploma in de orthopedagogie, behaald aan de hogeschool. Hieronder val ik. Een praktijkgericht orthopedagoog mag, bijvoorbeeld, niet zelf de diagnose autisme stellen, maar kan wel werken met individuen die al gediagnosticeerd zijn, om hen te ondersteunen bij het omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met autisme. Dit kan bijvoorbeeld het aanleren van sociale vaardigheden, het ontwikkelen van copingstrategieën, of het bieden van ondersteuning aan ouders en leraren omvatten. Hoewel ze niet mogen diagnosticeren, kunnen ze wel samenwerken met klinisch orthopedagogen of andere professionals die de diagnose hebben gesteld om passende interventies te bieden. Een praktijkgericht orthopedagoog wordt ook weleens een 'orthopedagogisch begeleider' genoemd.

 

Via onderstaande knop word je doorverwezen naar het competentieprofiel van de Vlaamse overheid voor het beroep van praktijkgericht orthopedagoog. Op deze manier kan je zien dat ik officieel gekwalificeerd ben en niet zomaar één van de vele "life coaches" die zich aanbieden zonder of met beperkte certificering. Bij mij ben je gegarandeerd dat je kwalitatieve begeleiding krijgt.

 

Hoewel beide opleidingen een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk aanbieden, zal een universitaire opleiding iets meer de nadruk leggen op een ruim theoretisch of academisch kader, en een opleiding op de hogeschool iets meer de nadruk leggen op ruime praktische ervaring en inzichten.

 

In beide opleidingen komt een uitgebreide stage (of meerdere stages) aan bod waarbij de studenten bedreven worden in het begeleiden van verschillende doelgroepen. Zo krijgen ze een opleiding waar de vaardigheden die ze later nodig hebben getraind worden zodat ze moeilijke of zelfs risicovolle situaties kunnen begrijpen, analyseren, evalueren en bijsturen. Dit alles in dialoog met hun cliënt en de ruimere context.

 

In het algemeen zal een orthopedagoog inzetten op principes en waarden als rechtvaardigheid, mensenrechten, collectieve sociale verantwoordelijkheid en respect voor vormen van diversiteit. Onderbouwd door orthopedagogische theorieën, sociale en menswetenschappen, engageren orthopedagogen zich om structuren aan te pakken en het welzijn van individuen te bevorderen.

 

Zowel een klinisch als een praktijkgericht orthopedagoog biedt dus kwaliteitsvolle hulpverlening, allebei deels vanuit een andere invalshoek (theorie-diagnose versus praktijk-ervaring). Ben je eerder op zoek naar een klinisch orthopedagoog voor die meer theoretische of klinisch-diagnostische benadering? Stel, je wil jouw kind of jezelf laten diagnosticeren. Dan kan ik je wel doorverwijzen. Samen gaan we op zoek naar de gepaste persoon voor jou, bij wie je een goede klik voelt.

 

Wil je weten wat het verschil is tussen coaching en psychotherapie? Klik hieronder verder.