Mijn opleidingen
Orthopedagogie:
Orthopedagogie is een subdiscipline binnen de pedagogische wetenschappen die zich richt op het ondersteunen en begeleiden van individuen met ontwikkelings- en/of gedragsproblemen. Het doel van orthopedagogie is om deze individuen te helpen bij het ontwikkelen van hun potentieel en om hen te ondersteunen bij het functioneren binnen hun omgeving. Orthopedagogen werken vaak met kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben met diverse uitdagingen, zoals autisme, ADHD, leerproblemen, gedragsstoornissen, en andere specifieke behoeften. Ze bieden individuele begeleiding, advies aan ouders en/of verzorgers, en werken samen met andere professionals om een holistische benadering van zorg te bieden.
Gezinswetenschappen:
Gezinswetenschappen is een interdisciplinair vakgebied dat zich richt op het bestuderen van gezinnen en relaties binnen gezinsstructuren. Deze discipline onderzoekt de dynamiek, interacties en processen binnen gezinnen, en richt zich op het begrijpen en bevorderen van het welzijn van gezinsleden. Gezinswetenschappers bestuderen onderwerpen zoals gezinsvorming, ouder-kindrelaties, gezinsdynamieken, communicatiepatronen binnen gezinnen, en de invloed van externe factoren op het gezinsfunctioneren. Ze bieden ook advies en ondersteuning aan gezinnen in verschillende levensfasen, zoals tijdens de overgang naar ouderschap, echtscheiding, opvoedingsuitdagingen, en andere levensgebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op gezinsrelaties.
Systeemdenken:
In beide opleidingen heb ik ook geleerd over het systeemdenken. Systeemdenken is een wetenschappelijke benadering die tracht overzicht van het geheel te behouden, in plaats van zich te concentreren op afzonderlijke onderdelen zonder te overwegen welke rol deze delen in het groter geheel spelen. Men beschouwt het gedrag van een systeem (bijvoorbeeld een ecosysteem) niet als een simpele keten van oorzaak-gevolgrelaties, maar als het samenspel van met elkaar interagerende deelsystemen, waarbij terugkoppeling een belangrijke rol speelt. Systeemdenken vereist een holistische kijk op het te bestuderen systeem. Dit wil zeggen dat er niet alleen naar de afzonderlijke deelsystemen gekeken wordt, maar vooral ook naar de manier waarop zij wisselwerking vertonen en naar hun plaats in het geheel. Deze systeemtheoretische invalshoek verwerk ik dan ook in mijn manier van werken. In de toekomst zal ik nog een bijkomende opleiding volgen tot 'systemisch counselor', om mezelf verder te verdiepen in deze theorie. Het systeemdenken dat ik in mijn opleidingen heb gekregen, betreft een algemene inleiding.
Samengevat:
Orthopedagogie richt zich op individuele ondersteuning en begeleiding van personen met specifieke behoeften, terwijl gezinswetenschappen zich richt op het begrijpen en verbeteren van gezinsrelaties en -dynamieken in het algemeen. Deze twee disciplines vullen elkaar perfect aan, baseren zich allebei op het systeemdenken voor het garanderen van mensenrechten en bieden een brede kijk op het bevorderen van het welzijn van individuen en gezinnen. Ortho Coaching is één van de eerste praktijken die ervoor kiest om deze twee benaderingen te integreren tot één holistische aanpak.
Wil je weten wat het verschil is tussen een praktijkgericht en een klinisch orthopedagoog? Heb je totaal geen idee wat deze termen betekenen? Klik hieronder verder.